In het noordoosten van Thailand is het eten duidelijk anders dan in de rest van Thailand.

Ik zet hier een aantal gerechten bij elkaar die in deze regio veel gegeten worden.

Het  belangrijkste is natuulijk rijst, maar hier is het vooral khao niao ( thai- ข้าวเหนียว) is kleefrijstkhao niaw, dat wordt meestal gepresenteert in een bamboe mandje. Je kan het ook kopen in een bamboe stok dan is het wat gezoet ( khao laam).

som tamBij de rijst eetje je meestal som tam ( thai-ส้มตำ ) en is een pittige groene papaya salade en bestaat o.a.uit onrijpe papaya, gedroogde garnalen , pinda’s en vooral veel chillipepers. Er zijn veel variaties in dit gerecht , meestal zit er ook ingemaakte (pickled) krab in. 

Restaurants naar europese maatstaven (tafel met een tafelkleed en een comfortabele stoel) zijn  haast niet te vinden in Isan gebied, dus ga je naar de eettent op de hoek ( die met een wiebelige tafel en plastic stoel) die vol zit met lokale mensen . Op de markt en langs de kant van de weg is het ook goed eten b.v.Thai Barbecued Chicken (gai yaang  thai: ไก่ย่าง) die je vers gegrild kan kopen.

Of gegrilde vis erbij, dit is Tilapia.

Hoe je deze gerechten op z’n thais uitspreek,  ga dan naar deze link http://www.enjoythaifood.com/talkingmenu/meat.php , bovenaan deze pagina vind je ook andere gerechten .  

Een complete maaltijd bij Aoy thuis met kai, noedels, som tam, khao niao en laap, normaal drink hier water bij , maar een biertje (bia thai: เบียร์ ) meestal van het merk Leo is zeker zo lekker.

Je zit hier niet ver van Laos dus heb je ook veel Loatiaanse invloeden waaronder laap (larp mo) en is gehakt varkensvlees en wordt meestal koud gegeten.

Erg lekker ( zeker als je van mosselen houd ) zijn de geroerbakte mosselen met ei en tauge, de thaise naam is  hoi thod. (หอยทอด) 

Een  gezonde lekkere snack is onrijpe mango (ma-muang thai: มะม่วง ) met suiker en chilli poeder.

Als men uit eten gaat , gaan ze gebruikelijk naar een tent waar je op een aziatische manier kan barbecuen. Dit is een pan die op een cokes vuur staat waarop je in het midden je vlees of vis barbecued , en om het midden is een rand waarin water staat , zodat zodat de sappen van het barbecuen in het water lopen en daarin kan je de groente en je noedels koken. Meestal kan je onbeperkt je ingredienten halen. Dit zijn erg grote tenten die in de weekende altijd vol zitten, en er ook nog een live band speelt. ***  Een aanrader ***. Hier noemt men het een Korean barbecue (op internet asian bbq ).