Het autorijden is hier een verhaal apart. Aoy heeft zelf een auto, en net zo als bijna iedereen hier een 4 weel drive. Ze heeft een Izuzu 2300 turbo diesel. Maar net zo als bijna iedereen heeft ze geen les gehad in het autorijden, je krijgt hier een rijbewijs door even met een politieagent een ritje te maken. En als je het niet kan geef je gewoon wat meer beloning zodat je het briefje toch krijg. Aoy rijd in haar auto zeer rustig en je kan zeggen erg gemakzuchtig, ze rijd weg in z’n 2 en schakeld bij 40 direct naar z’n 5, lekker makkelijk dan heb je de 3e en 4 e versnelling niet nodig. Als ik in haar auto rij krijg ik gelijk commentaar dat ik te hard rijd omdat gewoon schakel zoals het hoort lijkt het dat ik harder gaat omdat je meer toeren maakt. Maar een ding is zeker Aoy rijdt zuiniger. Aoy rijdt op een tweebaans weg waar je 80 mag gewoon 50 want dat vind ze snel genoeg, en op deze wegen rijden ook de (lijn)bussen en die rijden 90 en gaan stevig door. en dan is 50 op zo’n weg met tegenliggers toch te langzaam, zefs dan moet ze nog wel eens inhalen. Verkeersregels kennen ze niet, diegene die op de grootste weg rijdt heeft voorrang, en het valt mij wel op dat als je je ergens tussenwringt er niemand kwaad wordt, en linksaf door rood is hier normaal ( je rijdt hier links).

Het riskante is dat de brommertjes ook op deze wegen rijden en die rijden ook niet zachtjes en komen je zowel links als rechts voorbij dus is het vooral opletten geblazen, vorig jaar heb ik er nog een te pakken gehad die ineens naast me zat en de spiegel pakte dus op het asfalt knalde en er afkwamen met aleen wat schrammen en kleerscheuren Aoy heeft ze omgepraat en met 1000 bath waren ze tevreden , ik had ze niet gezien.

Alcohol en verkeer is hier heel gewoon, ik heb met Aoy hierover gesproken omdat haar zwager gewoon achter het stuur kruipt met heel wat whiskey in z’n kraag en nog 170 km moet rijden terwijl haar zus niet drinkt.Ja het is waar zegt ze en het is ook een groot probleem, maar haar baas (hoofd Health Care Regio) drink ook als hij nog moet rijden. Ja wat moet je met zo’n antwoord zolang er niemand er iets kan en wil doen , en je koopt je boete gewoon af bij de desbefreffende politiagent als ze je ooit controleren. Overal waar we gaan eten zitten lokale Thai heerlijk z’n whiskey-water te drinken…  Je koopt het dan ook per fles in een restaurant en niemand loopt hier !!!! dus pak je de auto..

Tijdens Thai’s nieuwjaar (Songkran) gebeuren er dan ook erg veel ongelukken in het verkeer en wil de regering 3 dagen alcohol vrij regelen maar ik betwijflel of dit gaat lukken.

Ik schrijf dit op Kerstavond dus voor iedereen een smakelijke witte kerst

en een mooi en gezond 2010 van Aoy en Sjaak.