Oudejaarsavond vergeet ik niet snel meer.

Op oudejaarsavond ben ik verloofd met Aoy , ik had Aoy belooft met haar te trouwen als we de finaciele zaken geregeld hadden. Ik heb haar gezegd wat ik voor ons huwelijk beschikbaar stel en zo is het.

De Thai denken namelijk dat alle westerlingen rijk zijn en bakken geld over de balk gooien , dat doen ze dan ook wel in vakantie tijd maar de Thai heb geen idee van de kosten in het westen en dat we sparen voor een vakantie..

En dat ik nog een tijdje in Holland zal blijven en alleen met vakanties naar haar toe zal komen..

Belasting betalen is ook hier, maar niets vergeleken als bij ons, en de meeste thai sparen niet, als ze geld hebben geven ze het direct weer uit. Pensioen wordt meestal afgekocht en direct opgemaakt, de toekomst intresseert ze niet.

Ik was gewaaschuwd door David en Kees dat ze mij niet moeten gaan zien als een extra inkomsten bron anders blijf je geld geven, ook je toekomstige vrouw moet daar bewust van zijn. Ik hoop dat ik Aoy daarvan heb kunnen overtuigen. Maar ik denk dat ik over dit soort zaken nog behoorlijke discussies zal krijgen.

Aoy wilde de verloving klein houden in de directe familiekring, maar zelfs collega’s en vrienden uit andere dorpen waren gekomen

ook Aoy wist dit niet en is het toch wat officieler geworden dat ik (wij) wilde. We kregen zelfs een aantal kledingstukken toe geschoven waar we een keuze uit konden maken.

Het ouderlijkhuisje was inmiddels afgeladen met oude tantes en ooms die ik nog nooit gezien had.

Iedereen zit om ons heen en gelukkig had haar zus een kennis gevonden ( docent engels) om voor mij te vertalen. Oom Raan  ( vader van Nok een gepensioneerd schoolhoofd ) was de ceremoniemeester . Voor ons stonden twee grote bekers één met blaadjes met bloemetjes en 10 kaarsjes ( Tong Phun Chung ) en één  met het geld ( 22000 bath ) met de ring.

 

 

De beker met de blaadjes en kaarsje moest ik aan Aoy’s moeder overhandigen met de vraag of ik met Aoy mag trouwen op 23 april 2010. Moeder accepteerde dat met het aanvaarden van de beker.

 

 

 

Daarna vroeg Raan of ik de rest van de bruidschat zal overhandigen op de bruiloft waarop ik bevestigend antwoordde. 

 

En nu moest ik van de andere beker de verlovings ring nemen en bij Aoy om haar vinger schuiven en daarna de beker met het geld aan haar moeder geven ( vader was vertrokken toen Aoy 10 jaar was).

 

 

Uiteraard volgde de felicitaties en de fotosessies en natuurlijk het eten en drinken.

 

 En later op de avond natuurlijk karaoke in Nok’s tuin .

 

 

 

 

De oudejaarsviering hier is niet zo uitbundig als bij ons het is gewoon stil om middernacht af en toe een enkeling met een beetje vuurwerk. Alleen het drinken gaat hiet toch wel wat heftiger en alleen maar whiskey en de vrouwen drinken zoete wijn als of het limonade is. Ik heb het alleen bij bier gehouden en Aoy bij een wijntje we moesten tenslotte met de auto nog terug naar het hotel.

Om kwart over een lagen we in bed na een lange vermoeiende dag ……. eindelijk samen.

De volgende dag 1 januari , wilde Aoy vroeg naar de tempel maar het is er niet van gekomen dus om 11 aangekomen bij haar huis zat de hele familie al dronken van de whiskey aan de karaoke te lallen , een oom van haar was al volkomen van de kaart en lag al te pitten onder de speakers.

Ik was volkomen nuchter dus vond ik er geen ball aan terwijl ik gisteren net zo hard meezong.

Dus zijn we samen wat gaan eten bij het Hotpot restaurant en voor ik het wist was 1 januari voorbij.

Sawasdee  2553    

Aoy en Sjaak .

*  2553 het Thaise jaar ( na geboorte Buddha )