Week 49.

Ik had al eerder een ceremonie van een crematie meegemaakt maar nu betrof het een direct familielid van Aoy. Nu zat ik er midden in.

Aoy heeft in deze week overtime gehad dat betekend dat ze tot 9 uur s’avonds moet werken. Dit is een soort eerste hulp voor kleine verwondingen en behandelingen.
Ik ga dan gewoon mee en rommel dan wat op m’n laptop.
Dinsdag om een uur of 6 kreeg Aoy het bericht dat haar oom Peng een ongeluk heeft gehad op de weg naar huis en dat het er niet niet goed uitzag.
Dus wij moesten direct na haar werk naar het ziekenhuis, Maar Aoy vroeg mij eerst Phon (een monnik) te gaan halen.
Toen had ik al het vermoeden dat het goed fout zat. In de hal van de afdeling zag ik dat de gehele directe familie er was. Wij liepen door naar de zaal waar Peng lag, daar werd mijn vermoeden juist. Wat ik daar zag gaf mij geen hoop dat dit goed zou komen. Hij lag in een zaal met acht ander patienten in een bed waarin de bebloede lakens nog lagen en werd kunstmatig beademd. Hij was ingebonden in een soort harnas en zijn gezicht zag er gekneust uit (voor zover ik dat kon zien).

In de hal waar de familie zat werden matten neergelegt en kussens om daar de nacht door te brengen en er werd eten gehaald . Daar kwam ik erachter hoe het gebeurt was, bleek dat hij met de motorfiets bij een brug door een auto is aangereden. Ik zag het gelijk voor me hoe dit gegaan moet zijn, de bruggen zijn hier een wegversmalling waardoor de vluchtstrook (die wij zo noemen, maar hier is het de strook waar de motorfietsen rijden) er niet meer is en de motorfiets de rijbaan op moet. En dat doen ze dan ook zonder slag of stoot gewoon naar rechts (je rijd hier links). Of hij nu door en inhalende tegenligger is gepakt of een achteropkomende auto weten we niet maar bij de bruggen (wegversmalling) moet je als automobilist altijd bijzonder goed uitkijken, helaas is dat nu weer gebleken. En het aantal dodelijke ongeluken is meestal met een motorfiets. En er wordt niet atijd een helm gedragen of Peng een helm op had weten we niet , de helm lag verderop dus die heeft dan niet vast gezeten.
Die nacht is Peng om 1 uur overleden.

De dag daarop zijn we naar Peng’s huis gegaan , het huis was leeg geruimd en voor de kist (met koeling) stond Peng’s foto met een kaars met wierook. kist bloemen foto.Iedereen die komt steekt een wierookstokje aan en groet hem. (foto) De kamer en de voorkant van het huis stonden al vol met bloemen.vele bloemen.

Een van de zonen van Peng, Ann en een goede vriend waren bezig met de rouwkaarten en een herrinnerings boekje met z’n levensverhaal om dat op de dag van de crematie uit te delen.

foto wierook

 

De smalle straat waar Peng woont was voor een meter of 15 nu volledig overdekt en diende als zit plek voor de bezoekers (doorgaand verkeer was niet meer mogelijk). Peng was leraar op een lagere school in MahaSarakham. Vandaar de grote belangstelling.

groente snijden

De gehele familie was bezig met koken en bedienen vooral Lit (man van Makie), (kook)tante Kon en onze buurvrouw Aom hebben heel veel gekookt en wij hebben tot laat in de avond grote hoeveelheden groentes, paddestoelen, aubergines en vlees gesneden. Ook de som tam werd vers gemaakt (pittige papajasalade) een Thai kan niet zonder.

Alle nichtjes hielpen Mint, May, Iep, Makie, Niauw, Noi, Dear, Naamphet en vele dorpgenoten. Dear en de afwas.Ook ik heb af staan wassen.
Iedere dag rond 6 uur s’avonds wordt er een dienst gehouden tot aan de dag van de crematie. Na de dienst wordt er gegeten en gedronken. En later op de avond wordt gekaart en gegokt.

SAMSUNGDe crematie was op Zaterdag middag. Op de morgen wordt uiteraard ook heel veel gekookt en wederom verse som tam gemaakt, de monikken krijgen eerst te eten (moet voor 12 uur). Ik vind het nog steeds vreemd dat een monnik hier vlees eet. (Thai’sBuddhisme).
tijdelijke monnikkenTwee van de drie zonen en zeven jonge directe neefjes waren kaal geschoren en als monnikken ingewijd om tijdens de crematie als zodanig te fungeren. En wederom volgt een Merit making (dienst). Om 2 uur wordt de kist op een auto gezet samen met alle bloemstukken en giften  en de administratie van Peng en in een stoet gaan we wandelend met een treurig stukje muziek naar het creamatorium die in het vlakbij gelegen Tempel complex staat. Met de weduwe Taw voorop met de foto van Peng. Bij aankomst lopen ze driemaal rond het crematorium.
Merit making.

Inmiddels stroomt de tempel vol met kennissen, collega en dorpgenoten. Alle bloemstukken en giften worden rondom het crematotium gezet. Er volgen vele toespraken van familileden en colega’s.

 

SAMSUNGTrad. thai dance

laatste eer.Er wordt ook nog een traditionele Thaise dans gegeven, en er worden papieren bloemen uigedeeld.

 

 

 

 

 

Na de gebruikelijke dienst krijgt iedereen de kans om zijn laatste groet te brengen met de papieren bloem op de kist the leggen. Dan worden er ingepakte muntjes uitgestrooid.

 

Nadat je je groet heeft gebracht krijg je van  de de familie een geschenk in dit geval het gemaakte boekje met zijn levensverhaal en een balpen met een Buddhistishe spreuk.

reinigen Nadat iedereen afscheid heeft genomen wordt de kist geopend , Nu wordt Peng’s gezicht met het vocht van een groene kokosnoot gereinigt.

En er worden bloem blaadjes in de kist gegooid. En kist wordt weer gesloten en in het crematorium geschoven.

Het startsein om het vuur aan te steken gebeurd met een vuurpijl aan een staaldraad die richting het crematorium gaat.

Op het moment dat het vuur wordt ontgestoken klinken er ook enorme knallen, dit om de kwade geesten weg te houden. 

Op maandagmorgen worden de overgebleven resten verzameld en in een urn gedaan , die wordt bijgezet in de tempel. Uiteraard weer met een Merit making (dienst).

 

Wat mij wel verwonderde is dat een aantal vrouwen die in tranen stonden bij de toespraken niet een schouder vonden bij hun echtgenoot. 

 

 

 

 

Peng kon ik niet zo goed maar was een vrolijke man en was maar 3 dagen ouder dan mij.Peng Nachaidoom

 

In Memoriam

Peng Nachaidoom

 Een foto van Peng, genomen op onze trouwdag.