Een tijdje geleden werd ik door Katin verzocht de achtergrond van mijn website te veranderen.
Ik had een background gemaakt van een foto die ik een lang geleden had gemaakt in een Thaise tempel, deze heb ik bewerkt tot een grafisch gele kleur met een grijze contrastlijn van de Buddha beelden. Het probleem was dat Buddha op de achtergrond verdween achter foto’s en tekst. Dat is dus een belediging, Buddha behoord op de voorgrond en boven ons te staan. <<<<<Deze background is vervangen door palmbomen.

Op de weg naar Suvarnbhumi Airport staan grote reclameborden langs de weg die een boodschap laten zien dat dit ongepast is, de tekst:  STOP DISRESPECTING BUDDHA DO NOT TATOO, BUY, SELL AS FURNITURE OR MERCHANDISE.

budda2Dus ben ik er verder over gaan nadenken wij hier in Nederland erg beledigend zijn voor de gelovige Thai.

Omdat we in Nederland overal en vooral in tuincentra’s, Buddha kopen voor in de tuin als decoratie , dat is dus een dubbele belediging.  Ten eerste omdat Buddha als beeld in zijn geheel moet zijn, niet alleen het hoofd. En als de Buddha ergens in de tuin laag bij de grond of op de grond word neergezet. Waarom zouden we een Jezus aan het kruis zomaar ergens laag bij de grond in de tuin zetten ? .

 

 

Uiteraard geldt dat ook voor Tatoo’s Van Buddha.

Reactie van een Thai die op dit onderwerp Tatoo’s reageerde zei:

1. Tattoo
:Tattooing doesn’t have a positive connotation nowadays. In the old days, men tattooed to empower themselves with supernatural powers. Thus, tattooing of such kinds is regarded as superstition and not so intelligent. However, I myself have never seen a Thai tattooed with a Buddha image. In the old days, some monks did tattoo. Nowadays, not so many for the reason I cited above.
:Another kind of tattoo is for fashion. Some look fashionable as intended, but many don’t look so classy.
:Thai people have also seen westerners with tattoos of national flags or even cross on their ankles and we find it hard to understand how they are tolerated by their countrymen. If you want you considering where on the body that might not be offensive, and lastly bearing in mind that when you travel to Asian countries, you might be frowned upon. When that happens, don’t get angry with the locals.

2. Buddhist images as merchandise
:We have Buddhist image shops in Thailand, but we buy Buddhist images and statues for our shrines, not to decorate the house.
:What has happened is that many foreigners, especially westerners, for one reason or another, places Buddha statues and images around their house as decorations, even in the bathroom! That is considered very disrespectful.
:On the other hand, an non-Buddhist Australian friend of mine collects smiling Buddha statues as they make him happy. Being culturally sensitive, he places the statues in (literally) high places. To me, this is acceptable.Buddha

Een Buddha moet je met respect behandelen en hem op een respectabele plek in je huis zetten.

Een plek in een douche of toilet is zeker een belediging..

Als je toch een Buddha tatoo heb en je gaat naar Thailand bedek hem dan, zeker als je tempels in gaat. En niet beledigd zijn als de lokale Thai afkeurend naar je kijken.

Andere Aziatische landen zijn wat strenger .

Several countries in South and Southeast Asia are very sensitive about religious tattoos, and consider them to be highly disrespectful of Buddhism.

In 2014, a British tourist was arrested and deported from Sri Lanka because authorities considered the Buddha tattoo on her arm to be ‘hurting others’ religious feelings’. Another Briton was also prevented from entering the Sri Lankan capital for his Buddha tattoo the previous year.

Thai authorities are threatening to crack down on tourists getting tattoos of religious symbols, calling it an ‘alarming trend’ that is culturally inappropriate and offensive.