Header image alt text

Helmstrijd.nl

Sjaak's website

Traditionele Isan gerechten.

Deze zijn soms heel erg simpel. Eigenlijk wordt er alles gegeten, in sommige bossen vind je geen dieren meer zelfs het kleinste vogeltje is hier niet veilig. De invoed van Laos is goed merkbaar. Laap is een typisch Laotiaans gerecht. Een aardige link is http://travel.ezinemark.com/north-east-food-isan-food-167072df38a.html.“Isan food is the tastiest and spiciest food in the whole world!”

 

Pug tong zijn gekookte pompoen bloemen.

  Pla loed zijn gefrituurde kleine (hele) visjes.

Tumpa is een meer gemixte som tam met  mosselen of slakken en meer groene groentes.

.

Pad Kaprow , een bekende schotel maar nu met veel Long Beans ( wij noemen het kouseband ).

Pla Tapian een lokaal gevangen visje , alleen de ingewanden worden eruit gehaald en daarna gedroogt in de zon. Heerlijk knapperig.

Stirfried squid ( geroerbakte kleine pijlstaartinktvisjes ) met een zoete soyasaus.

Groene asperges met holy basilicum, varkensvlees en  chilly’s (Nho Mai Farang )

Eieren met varkensvlees in salade  (Yam Khai Khem )

Salade met inktvis ( Yam Hat Plamuk ), niet voor beginnende thaifood eters. Ik vond het bijzonder pittig.

Laap is gemaakt met alle onderdelen van het varken. Ik heb het niet herkend als een stukje vlees. Kan van alles zijn  van het varken dit blijft een verrassing.  Dit wordt vaak koud (afgekoeld) gegeten.

Bamboo curry met varkensvlees.

Golden Apple ( Chompoo ) een beetje als een gewone appel met veel vocht en minder smaak.

Kin Khao (eten !)

Posted by Sjaak on October 17, 2010
Posted in FoodLife in Thailand  | No Comments yet, please leave one

Rond etenstijd wordt er een gil gegeven ” kin khao ”  ”  kin khao ”  dit betekend “eten ” , deze kreet hoor ik vaak want overall waar je komt hoor je dit. Bij een doordeweekse dag staat er altijd een ontbijtje met toast klaar, maar zodra ik dit binnen heb staat de familie alweer “kin khao” te schreeuwen terwijl ze ze net hebben gezien dat ik die toast al heb zitten eten.   

Bij het gemiddelde Isan gezin wordt gemiddeld simpel gegeten (altans hier).
De middagmaaltijd is meestal khao niaw (kleefrijst) met som tam (papayasalade) en wat vlees en of laap met vis of vlees.
En bij het avondmaal is de keuze vaak groot ik heb hier wat plaatjes van een paar lekkere gerechten die ik nog niet in eerder gegeten had.  

Dit is Yam Pla Duk Fu en is fijn gefrituurde meerval met groene mango en worteltje in een pittig chilli sausje. 

 

 

 

 

 

Dit is Nam Kuk , rijst met (ingemaakte) varkenshuid in dunne reepje met pinda’s en gedroogde chilli’s.

 

 

   

Dit zijn gebarbecuwde kikkers, eigenlijk niet bijzonder van smaak, maar mijn schoonmoeder is er dol op. (meer been dan vlees).

 

 

 

 

 

 

Dit is een noodle soep genoemd naar de japanse Suki Yaki en is zoet van smaak met rundvlees en inktvis.

 

 

 

 

 

De topper is en blijft Som Tam (groene papayasalade). Ander naam tam bak hung ([tam bàk hùŋ]. Als je dit voor het eerst eet denk je het is veel te heet door de chilli’s maar alles went en volgens mij raak je er verslaaft aan. Hier wordt de Isan variant gegeten en is met vissaus en ingmaakte krab. De Thaise variant is met pinda’s en een zoete saus.

 

 

Als je een kip liefhebber ben, dan moet je de gebarbecuwde kip van om de hoek hebben. Super van smaak en heerlijk mals en is alleen een beetje zoet gemarineerd . Heerlijk met een zoete soya/chilli saus.

Het eten in Isan

Posted by Sjaak on October 31, 2009
Posted in FoodLife in Thailand  | No Comments yet, please leave one

In het noordoosten van Thailand is het eten duidelijk anders dan in de rest van Thailand.

Ik zet hier een aantal gerechten bij elkaar die in deze regio veel gegeten worden.

Het  belangrijkste is natuulijk rijst, maar hier is het vooral khao niao ( thai- ข้าวเหนียว) is kleefrijstkhao niaw, dat wordt meestal gepresenteert in een bamboe mandje. Je kan het ook kopen in een bamboe stok dan is het wat gezoet ( khao laam).

som tamBij de rijst eetje je meestal som tam ( thai-ส้มตำ ) en is een pittige groene papaya salade en bestaat o.a.uit onrijpe papaya, gedroogde garnalen , pinda’s en vooral veel chillipepers. Er zijn veel variaties in dit gerecht , meestal zit er ook ingemaakte (pickled) krab in. 

Restaurants naar europese maatstaven (tafel met een tafelkleed en een comfortabele stoel) zijn  haast niet te vinden in Isan gebied, dus ga je naar de eettent op de hoek ( die met een wiebelige tafel en plastic stoel) die vol zit met lokale mensen . Op de markt en langs de kant van de weg is het ook goed eten b.v.Thai Barbecued Chicken (gai yaang  thai: ไก่ย่าง) die je vers gegrild kan kopen.

Of gegrilde vis erbij, dit is Tilapia.

Hoe je deze gerechten op z’n thais uitspreek,  ga dan naar deze link http://www.enjoythaifood.com/talkingmenu/meat.php , bovenaan deze pagina vind je ook andere gerechten .  

Een complete maaltijd bij Aoy thuis met kai, noedels, som tam, khao niao en laap, normaal drink hier water bij , maar een biertje (bia thai: เบียร์ ) meestal van het merk Leo is zeker zo lekker.

Je zit hier niet ver van Laos dus heb je ook veel Loatiaanse invloeden waaronder laap (larp mo) en is gehakt varkensvlees en wordt meestal koud gegeten.

Erg lekker ( zeker als je van mosselen houd ) zijn de geroerbakte mosselen met ei en tauge, de thaise naam is  hoi thod. (หอยทอด) 

Een  gezonde lekkere snack is onrijpe mango (ma-muang thai: มะม่วง ) met suiker en chilli poeder.

Als men uit eten gaat , gaan ze gebruikelijk naar een tent waar je op een aziatische manier kan barbecuen. Dit is een pan die op een cokes vuur staat waarop je in het midden je vlees of vis barbecued , en om het midden is een rand waarin water staat , zodat zodat de sappen van het barbecuen in het water lopen en daarin kan je de groente en je noedels koken. Meestal kan je onbeperkt je ingredienten halen. Dit zijn erg grote tenten die in de weekende altijd vol zitten, en er ook nog een live band speelt. ***  Een aanrader ***. Hier noemt men het een Korean barbecue (op internet asian bbq ).